RETREATS

Intensive retreats

De workshops, trainingen en retraites die door OBIC worden verzorgd, worden gekenmerkt door hun verdiepende en helende karakter. Retraites worden verzorgd met 'out of the box' thema voor groepen en bedrijfsleven. Verschillende methoden worden geïntegreerd om een dieper niveau van bewustzijn te bereiken. 

zat 1 augustus t/m zondag 9 augustus 2020. (7 meditatiedagen – 8 nachten)

Frankrijk, Ardèche


Marnix van Rossum begeleidt Vipassana, als weg naar het hart.

Vipassana is een van oorsprong Boeddhistische mindfulness meditatievorm, gericht op inzicht opdoen in de natuur van de verschijnselen. Gedachtes, gevoelens, en alles om ons heen zouden we op den duur meer gaan ervaren als een continue komen en gaan en niet zo persoonlijk, als “ik” of van “mij”. Aan de andere kant is de weg van meditatie heel persoonlijk en is het belangrijk om meer verbinding te krijgen met onze eigenlijke behoeftes en gevoelens. Hoe brengen we dit persoonlijke samen met het transpersoonlijke? Hoe worden we minder diegene die we denken te moeten zijn en worden we meer onszelf? Gedurende deze retraite staan we stil bij deze thema’s. Hierdoor kan er meer rust en zelfinzicht ontstaan, vinden we antwoorden op persoonlijke levensvragen en ontstaat er een verandering van emoties.

Er wordt op een gelijkwaardige en ongedwongen manier onderzocht en geoefend. Er worden handvatten aangereikt om mee te oefenen, en om op zelfonderzoek te gaan. Er kan een diepere verbinding met jezelf en de natuur om je heen ontstaan. De prachtige natuur en het simplistische leven maken het mogelijk om te beoefenen zoals de Boeddha dat ooit gedaan zou hebben 2500 jaar geleden.

De retraite is grotendeels in stilte, om meer te kunnen indalen in de natuur van je eigen zijn. Vaak als we communiceren vervallen we in de sociale rollen die we gewend zijn. Dat is niet verkeerd, maar tijdens een retraite is het fijn dat een keer niet te hoeven en langer stil te staan bij hoe we er van binnen werkelijk aan toe zijn. Er zijn wel momenten dat we kunnen uitwisselen, voor vragen en antwoorden. De dag zal bestaan uit zit-meditaties, loopmeditaties, visualisatiemeditaties met muziek (om de verbinding met het hart te bewerkstelligen). Er zullen groepsmeditaties zijn, maar ook voldoende ruimte om de tijd naar eigen behoefte in te vullen en om te mediteren op een plek in de natuur naar vrije keuze. In de avond is er de mogelijkheid om in de sfeervolle kerkjes in de omgeving te chanten/mantra’s te zingen.

   

Deze week ervaar je als een bezielde vakantie op het Franse platteland, er is rust, ruimte en stilte en er is een hoogwaardig programma van Marnix en hoogwaardig eten van Violet en Wouter.


De boerderij waar de week gegeven wordt is eenvoudig maar alles wat deze week nodig heeft  qua inrichting is aanwezig. Verwacht niet een shiny top-locatie retraite centrum, verwacht wel een 350 jaar oude boerderij/huis met een warme ziel op de Franse campagne.

Voor nadere info kijk even op www.kookvakantie.nl of bel 0624504757 Violet


zat 1 augustus t/m zondag 9 augustus 2020. (7 meditatiedagen – 8 nachten)

Donatie vrijwillig voor het meditatieonderricht.

CORONA: Laat corona het meditatieopbject zijn, hoe om te gaan met ongemak en/of anders.           


Wij hebben in overleg besloten niet meer dan 8 personen te huisvesten gedurende de meditatieweek. Hierdoor heeft iedereen de luxe van een éénpersoonskamer (behalve als een stel zich aanmeldt). Uiteraard is het ieders eigen verantwoording zeer goed zorg te dragen voor de ontsmetting van eigen badkamer/deurklinken etc. Eigen mondkapjes in de zaal zijn verplicht, buiten is het vrij. In Frankrijk geldt de regel één-meter afstand. Het eten zal in buffetvorm worden gepresenteerd, de tafels buiten uit elkaar geplaatst. Het algemene sanitair wordt schoon gehouden door de leiding en door diegene die die taak heeft. Als we het met elkaar goed doen is er geen besmettingsgevaar. Iedereen is daar ook zelf verantwoordelijk voor.


€ 560,- all in. (vegetarische maaltijden, drankjes en overnachtingen, één-persoons kamer).

Kamperen € 510,-

Lees hier een van de nieuwsbrieven van Marnix

 

Het heeft even geduurd voordat ik inzicht kreeg in de wirwar van vipassana stijlen, zoals Goenka, Mahasi, Ashin Tejaniya etc. Ik heb talloze retraites van meerdere maanden gedaan in tientallen tradities en ik leefde twee jaar als monnik in de bergen van Birma. Vorig jaar schreef ik daarover het boek ”Mindfulness: back to the roots” en vertaalde het boekje ‘‘kijk niet neer op je verstorende emoties” van de Birmese monnik Ashin Tejaniya.


Dit zeg ik niet om stoer te doen, maar om aan te geven waar de volgende conclusies vandaan komen:

1. Binnen vipassana-mindfulness stromingen is er te weinig aandacht voor de oorspronkelijke basistekst van waaruit vipassana-mindfulness beoefeningen zijn afgeleid (Satipatthana sutta). Men beoefent een bepaald interpretatie, of een methode die hiervan is afgeleid, maar doet soms net of het de enige ware methode van de Boeddha is. Hierdoor ontstaat rigiditeit.

2. Er is binnen oosterse meditatietradities vaak weinig aandacht voor een authentiek levenspad.  Iedereen streeft eenzelfde ideaal na (nirvana, geen zelf, drie karakteristieken, of meer rust etc.) waarin er minder ruimte is voor verschillende waarden, behoeftes en talenten en hoe deze op verschillende manieren tot bloei kunnen komen. Niet iedereen is voorbestemd om monnik te worden, maar iedereen kan iets betekenen in de wereld.


Oost en West: vipassana als weg naar het hart

Tijdens mijn studie psychologie en filosofie leerde ik veel over de persoon, maar miste ik zingeving en mentale meditatieve trainingen. Dat vond ik wel in Azië. In Azië miste ik echter kennis en training in persoonlijke psychologie. Terug uit Azië werk ik eraan de waarden van deze twee benaderingen bij elkaar te brengen.

Dat lijkt nodig. Volgens sommige vooraanstaande mensen in de zorg (zie bijvoorbeeld de gesprekken van de bestuursvoorzitter van de Parnassiagroep, Stephen Valk en Machteld Huber op op bnr nieuwsradio afgelopen week) zou meer aandacht voor zingeving wel eens essentieel kunnen zijn om de problemen die nu spelen in de GGZ aan te pakken.

‘Vipassana als weg naar het hart’

Vipassana als weg naar het hart, is een cursus waarin naast de oorspronkelijke boeddhistische meditatievormen (vanuit de Satipatthana sutta), ook gebruik wordt gemaakt van oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie, schematherapie en innerlijk kind meditatieve dialogen. Door vaak onbewuste overtuigingen, aangeleerd in onze jeugd, kunnen we namelijk niet goed helder zien, wijs reageren, leven vanuit onze werkelijk behoeften en komen onze potenties moeilijker tot bloei.

 

Frankrijk
Van 1-9 augustus: meditatieweek
Ontspannen week op een prachtige plek in de natuur.

Wat kun je verwachten van de retraite in Frankrijk:

  • Kennismaking met oude meditatievormen die al honderden jaren worden beoefend in Azië.
  • Dialoog en uitwisseling op een open, onderzoekende en niet vooringenomen manier.
  • Stilte en rust. Naast dialoog over de oefeningen zal de nadruk liggen op stilte.
  • Nieuwe meditatievormen, visualisaties en enkele oefeningen om inzicht te krijgen in cognities en onbewuste gevoelens, om daar verandering in te kunnen brengen.
  • Meer inzicht in je levenspad.
  • Tijd voor jezelf: er wordt gekookt, afgewassen en schoongemaakt door Wouter en Violet die de boerderij runnen
  • Fantastisch eten van Wouter. Hij is een chef kok die is opgeleid in de klassieke Franse keuken aan de ‘Cordon Bleu’ in Parijs.
  • Basic en simpel leven op een eeuwenoude boerderij in de Ardèche, waar je kunt wandelen in de natuur en zwemmen in een beek.
  • Een ontspannen en liefdevolle sfeer en dagelijks de dag afsluiten met muziek / mantra gericht op het openen van je hart.

Contact FrankrijkWouter & Violet

Huedour, 07590 St. Etienne de Lugdarès

Telefoon 1: +33 466 464 918

Telefoon 2: +31 (0)6 41 51 02 35

E-mail: info@kookvakantie.nl

Get in TouchEmail:  info@outoftheboxintoyourcentre.com


Phone 1: +31 64 26 73 092